Quantcast
Channel: Ost – OSTEPERLER®
Viewing all 313 articles
Browse latest View live

Osteanbefalinger til jul!

$
0
0

I siste liten dette, for dere etternølere. Skrev før helgen om hva Helmersen i Tromsø og Gutta i Oslo anbefalte; mye godt. Siden den tid har det seget på med noen flere innspill.

Fromagerie

Fromagerie her i Oslo har selvsagt Stilton, fra Colston Basett. En skikkelig kvalitetsleverandør altså. Det er bare seks meierier som kan tilvirke Stilton, og Colston Basett er vel kanskje det beste. Kun av melk fra lokale kyr. Mye Stilton er industri med melketilfang fra et stort område, gjerne i Peak District. Flott der, for all del. Gode pub’er med velsmakende søndagslunsjer. Flott område å gå tur i også. Very British.

Hollandsk ost

Hollandsk ost


Vellagret hollandsk Edamer, det er jo juleost så det holder. Og tilsvarende Gruyère Alpage. Ren nytelse om jeg skal si det selv. Var på Majorstuen lørdag, det er jo ett og hint som må ordnes før jul, og stakk innom. Mye god Stilton og andre blåmuggoster i disken. Selv landet jeg på Shropshire Blue, det er en familiefavoritt. Og så litt rakfisk fra Annes have. Ishavsrøye. Den synes jeg er mild og fin. Har ikke vokst opp med rakfisk, så dette er tilvendt i voksen alder. Synes det meste av den rakørreten som kommer fra Valdres er for stram for min smak.
Ostehuset

Ostehuset i Stavanger anbefaler Stilton og Mont d’Or, henholdsvis britisk og fransk juletradisjon. Jeg vet ikke om sveitserne, som også tilvirker Mont d’Or, har et like julete forhold til osten som franskmennene har. I Frankrike er det i hvert fall en juleost.
I tillegg en sauemelksost jeg bare må innrømme at jeg ikke har smakt. Fra Korsika Brin d’Amour. Også kjent under navnet Fleur de Maquis. En kremete, halvmyk ost som er dekket med forskjellige typer urter på utsiden, noe som naturlig nok også har en viss innvirkning på både duft og smak.
Så for dere etternølere i Stavanger, Sandnes og der omkring, Ostehuset kan hjelpe med spennende juleoster.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!


God jul

$
0
0

Sitter her med min God jul-kopp og drikker kaffe. Barna er våkne, julestrømpene er identifisert, men én har mer tålmodighet enn den andre.

KaukasusnissenUte er det hvitt og vakkert med noen passe få kuldegrader. Det er jul.

Ostene er på plass i kjøleskapet. Akkurat på julaften har vi ingen ostetradisjon, så i dag skal de få hvile, men fra første juledag, hvor vi for øvrig fra tiden i USA har tilvendt oss en slaraffendag der vi ikke kommer oss lenger enn i pysjen når det gjelder klær. Den dagen blir i år starten på forhåpentligvis en ny juletradisjon her i huset med lunet Mont d’Or. Fantastisk, det er i grunnen den dagen jeg ser mest fram til. Skrekkdagen da jeg vokste opp. På linje med Langfredag. Dager vi var inne og ingenting var lov, liksom. Ikke noe med strengt regime i min familie å gjøre, men slik var skikken på den tiden. Heldigvis er de tider forbi. Det tror jeg også Vår Herre synes er greit.

Men først er det risengrynsgrøt i dag kl 12, eller deromkring. Så går vi til kirke; noe jeg synes er en veldig stemningsfull og fin inngang til julefeiringen. Så blir resten ren hedonisme.

God jul – God ostejul

 

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Gäsene Julspecial

$
0
0

Vi har mange juleoster her i huset, men hvert år har vi en som vi har latt ligge en stund. Det er jo veldig vanlig med en Edamer til jul, sikkert fordi den tradisjonelt har hatt så fin rød voks. Vi har imidlertid prøvt å variere litt. Og for all del, vi har hatt noen fine hollandske oster også, men kanskje ikke akkurat Edamer. Bare nevner Wilde Weide.

Svensk

Vel, i fjor rettet vi blikket mot Sverige for å se hva de hadde å by på. Det hadde de jo.

Det der hørtes jo veldig planlagt ut, sannheten er vel mer at vi var på en forholdsvis sjelden handletur til Nordbysenteret rett over grensen fra Svinesund.

Gäsene Julspecial

Så der lå den da, osten Gäsene Julspecial, klar for å bli konsumert i fjor. Men jeg ville det ikke slik. Det er jo en halvfast ost, til og med vokset med rød voks og utenpå der pakket i tykk plast. Jeg tenkt som så at denne tåler godt et år i kjøleskapet. Og det har den gjort, ikke nødvendigvis til alles velbehag som det heter i julesangen; den har tatt litt plass. Sylinderformet som den er og veier et godt kilo.
SONY DSC

Jag är inte sjuk, jag är bara svensk

Og svensk er denne osten; svenske oster har et annet uttryk enn de norske. Dette gjelder både smak og konsistens. Til og med hullsettingen er annerledes på de ostene som har hull. De snakker om “pipig” med mange små hull.

Smaksnotater

Hva skal vi si om denne osten da? Veldig svensk for å starte der, kjenner også at den har lagret et år ekstra, det gjør at den blir litt kremete i munnen og har et snev at dette grottepreget som enkelte oster får etter noe tids lagring. Litt nøttete, som nok mer er en assosiasjon enn konkret smak. Konsistensen kan minne litt om Gräddost; smaken er imidlertid mye mer markant, men på ingen måte skarp.

Gjessene

Gäsene betyr altså gjessene på norsk, og navnet kommer rett og slett av at i gamle tider var dette et område som var invadert av gjess. Der det når beiter kyr, har det tradisjonelt beitet gjess. Men vi snakker om middelalderen og fremover. Meieriet ligger i Ljung i Västergötland, en times tid inn i landet fra Gøteborg og er et kooperativ som eies av 43 bønder, selv om ikke alle leverer melk. Etablert i 1931 og er Sveriges minste meierikooperativ. Har til og med ostebutikk så det er bare å stikke innom hvis du er på de trakter.

Den eneste hindringen for å ta dem til mitt hjerte er altså at de pasteuriserer melken. Sett slikt.

Nest års juleost er for øvrig ikke bestemt ennå.

Pin It

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Godt nytt osteår..

$
0
0
..og takk for det gamle.

Skal mimre litt over året som har gått og konstaterer at det går framover, samt at blogging om sære ting som ost er en tålmodighetsprøve. Men dere er der ute og OstePerler har gitt meg nye venner og bekjente. Veldig hyggelig.

Nye ysterier

Det vokser og gror i den norske osteverden. Det har kommet til noen nye ysterier i løpet av året og det er kjempeflott. Det øker mangfoldet, og større mangfold øker både kjennskap, kunnskap og prøving. Ikke et vondt ord om den tradisjonelle hvitosten på brødskiva, den berger stadig både frokosten og lunsjen til mange; men ost er så mye mer. Verd å oppdage, verd å prøve.

Store norske leksikon

2014 er også året jeg ble Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon. Det er jeg veldig stolt over og vil forvalte vervet med den respekten og etterretteligheten det krever. Det er noe eget med leksikon; det representerer selve sannheten.

Årets Matblogger

Ellers har vel året gått på det jevne, hyggelig å bli nominert til Årets Matblogger for øvrig, sikkert sammen med alle andre som blogger om mat og slikt, men noen der ute har i hvert syntes jeg fortjente det. Føles flott.

Ostekurs

Har også bestemt meg for å dele min ostekunnskap live; mot betaling. :-) Har holdt litt ostekurs tidligere, da mer mot fagpersoner og godskrevet karmakontoen. Synes det er morsomt og givende. Første kurs går av stabelen 23. januar her i Oslo. Det er en fredagskveld. Vel anvendt! Du kan lese mer her.

Shetland

Ellers startet jeg i ny “vanlig” jobb i fjor. Veldig hyggelig. Det har blant annet bragt meg til Shetland. Det synes jeg er fascinerende, Vestlending som jeg er. Min første erfaring med øygruppen var ellers i min ungdom som fersk ondt ofte lider den fiskermand* om bord på MS Polarstrøm. Rett nord for Muckle Flugga, eller bare Flugga for de innvidde; nordspissen av Shetland. Siden den gang har sjøsyken vært kurert.

Disse turene til Shetland har gitt meg litt nærmere føling med britiske oster, uten at Tesco i Lerwick kan sies å være noe osteeldorado akkurat.

Denne får du rett nok ikke på Tesco i Lerwick.

Denne får du ikke på Tesco i Lerwick.

..og Stavanger

I det nye året blir det nok også mer tid i Stavangerområdet. Og har jeg noen ledige kveldsstunder innimellom, så skal jeg vel få pest litt på Bo så vi får tilbake Knuden. Vi fortjener det alle sammen. Nå må denne feiden snart kunne legges død. Ikke at jeg tror han trenger å bli jaget på, for øvrig.

OstePerler goes international!

Bloggmessig vil jeg i det nye året legge bloggen om til engelsk. Herved meddelt. I dag har jeg to separate versjoner, hvorav kun den norske er aktiv, så jeg må bare finne noen som kan hjelpe meg med å slå dem sammen til én tospråklig enhet. Kjenner du noen så gi beskjed. Opprinnelig startet jeg med engelsk, men snudde til norsk, og det var da det “tok av”, så ære være.. Nå tenker jeg imidlertid tiden er inne til å innlemme resten av verden også. Intet mindre.

Ellers er målet å heve bildekvaliteten. Ostefotografering er utfordrende, så fotokurs står høyt på prioriteringslisten.

Ostemessig har året startet mykt og litt i samme trend som julen for øvrig.

Godt nytt år, godt nytt osteår..!

*Claus Frimann: Ondt ofte lider den fiskermand

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

80-tallet

$
0
0

Til helgen er det progressive dinner sammen med foreldrene til barna i vår datters klasse. Det har vært en årlig foreteelse, men ikke i januar. Blir i hvert fall ikke aktuelt å sykle mellom rettene.

Hva er Progressive dinner?

Hvis du ikke har greie på hva en progressive dinner er, så handler det om at vi drar til hverandre og spiser en rett. Alle drar ikke til alle, men alle drar til noen. Først drinker, damene for seg, herrene for seg. Deretter deles det ut instruks til hvert foreldrepar om hvor de forskjellige rettene skal fortæres.

I år er det til og med tema for seansen; 80-tallet, og vi skal ha seks gjester til, naturlig nok, 80-talls forrett. Hvor middagen inntas vet jeg ikke, ei heller desserten, men etterpåfesten er i boks.

Hva spiste vi da?

Utfordringen nå er å finne en passende tidstypisk rett. Jobber med saken.

Det jeg imidlertid har funnet ut er at ost var ganske kult på 80-tallet. Det var kanskje da ost og rødvinsyndromet oppsto? Det jeg i hvert fall husker er at det var dårlig med gode utenlandske oster om høsten, for da var det som regel importstopp. Med andre ord; ytterst sparsomme kvoter var brukt opp.
Og så ostefondue da gitt! Det husker jeg. Til og med en restaurant her i Oslo som het Lille fondue. Tror ikke den eksisterer lenger.

Men ost til forretten blir det ikke. Såpass vet jeg. Det betyr vel at jeg begynner å finne en retning. Gode forslag mottas med takk.

Kremoster

Ostene på åttitallet synes jeg å huske i stor grad besto av kremoster. Krydderoster og så den rullet i mandelflak. Litt søtlig. Saint Paulina, norsk type. Blå Castillo. De tider er definitivt forbi. Og når vi virkelig skulle ha noe ekstra så var det Smør-Pettersen som gjaldt. Før importkvotene satte en stopper for gledene i hvert fall. Uansett ikke noen daglig greie å gå dit.

Munster

Kanskje det viktigste var at det var tiåret da jeg handlet min første Munster. På ferie i Alsace. Siden har Munster hengt ved meg. Gewurtztraminer drikker jeg lite av, men den funker godt sammen med Munster. For en klassiker å regne.

Vi får se.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Foran ostedisken

$
0
0

Er du en av dem som føler deg litt utilpass når du kommer inn i en ostebutikk og stiller deg opp foran ostedisken? I så fall er du nok ikke alene. Det gjelder de fleste av oss på ett eller annet område. Kan ikke si at jeg er er når jeg står foran ostedisken, men det kan jo være andre områder. Skjønt, hvis jeg er i et annet land hvor språket kan være en utfordring, så kommer nok usikkerheten hos meg også.

Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.

Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.


Så hva er det som gjør oss så usikre? Det er vel i hovedsak et par tre ting; at vi føler at vi har manglende kunnskap; kjenner ikke ostene, vet ikke forskjell på dem, vet ikke hva de skal brukes til og hva som passer til hva. Dernest er det lett å bli litt overveldet fordi det gjerne er så stort utvalg, og mange oster ser like ut. En hærskare av Chèvre, faste oster, hvitmuggoster, blåmuggoster samt noen med litt klissete skorpe som ser ganske uggne ut og som altså er rødkittoster, hva nå enn det er? Kitt brukte vi på vinduene i gamle dager. Skulle det være mange andre kunder også, så blir vi gjerne litt stresset av det. For hva vil nå de tenke om min manglende ostekunnskap? Men disse andre kundene er det imidlertid liten sjanse for at du kommer til å møte igjen. Så ikke bry deg med det.
Forberedt

Jeg er ikke der lenger. Tenker at jeg kan mer om ost en de fleste andre kundene rundt meg og av og til mer enn de som står bak disken også. En annen ting er at jeg er ganske forberedt når jeg kommer i butikken. Det betyr ikke at jeg går derifra uten ha gjort impulskjøp. Det er jo halve morro’a. Og til bedre vedkommende bak disken kan sine oster, til større blir impulskjøpene. Naturlig sammenheng der.

Så mens min kunnskap gjør at jeg slapper av, kan du likevel bruke det til din fordel og tenke at det er få der som vet noe mer om ost enn deg uansett. Og så er det nå slik at de som står bak disken elsker å øse av sin kunnskap og er således takknemlig for alle type spørsmål, enkle eller kompliserte. Og dess flere som tør å ta steget inn den spennende osteverden, dess bedre er det.

Vær deg selv

Så vær ikke verken redd eller beskjeden. Gå på med friskt mot. Du kommer til å få mange flere fantastiske osteopplevelser ved å handle ost over disk enn å plukke ferdigpakkede oster i super’n. Det kan nå bli en trist affære, selv om en del supermarkeder begynner å komme seg med hensyn til utvalg.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Daddelsirup

$
0
0

Dagens fantastiske overraskelse; daddelhonning eller daddelsirup som denne varianten heter. Kom hjem fra en lang og frisk gåtur i egnen og min kone som hadde vært på eget oppdrag, proklamerte at hun hadde en overraskelse hun trodde jeg ville bli glad for.

Daddelhonning eller daddelsirup

Så sant, så sant. Jeg har skrevet om daddelhonning tidligere. Silan på hebraisk, eller så er det bare et merke. Kjøpte tre glass i Israel i 2011 og har liksom ruget på det siden det. Har et halvt glass igjen. Nå kan jeg imidlertid slappe av. Jeg har fått ny forsyning.
Daddelsirup
For alt jeg vet kan det hende det finnes over alt i byen hvor det er en såkalt “innvandrerbutikk”, men jeg har ikke sjekket. Fikk inntrykk av at det var håpløst å få utenfor midt-østen, og i beste fall kun på utvalgte butikker i New York. Og så tydeligvis i Oslo da. Intet mindre. Ikke israelsk, men arabisk denne; fra Emiratene. Daddelpalmer har de jo, så ingen grunn til at de ikke skal ha daddelhonning også.

Frukthaven

Butikken heter Frukthaven og ligger i Tåsenveien 26. Oslo det. 34-bussen stopper på andre siden av veien. Da er det bare å dra dit for å handle. Så får de kanskje litt bedre rullering også, for min flaske går ut på dato om ikke så forferdelig lenge, uten at jeg er spesielt bekymret for verken liv eller helse av den grunn.

Ostens universaltilbehør

Det er mye søtt som passer til ost, og det mangler ikke på utbudet av mer og eller mindre tilpassede marmelader og syltetøy til den ene eller andre osten, uten at jeg tror så mye på det. Daddelsirup er noe av det bedre jeg kan få til de fleste oster. For øvrig er ikke daddel naturell å forakte heller. Jeg synes at daddelsirup er et universaltilbehør til ost. Trenger ikke så mye mer. Måtte være vin og godt brød da.

Vel bekomme!

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Brie de Meaux med trøffelkrem

$
0
0

Er det jul så er det jul. I fjor hadde jeg Brillat-Savarin med trøffel på nyttårsaften. Det ble en flott osteopplevelse, men denne er mer intens, kanskje litt i meste laget. Men for all del, dette smaker godt og er veldig staselig på “julebordet”. Og hvis du har sansen for litt skarpe smaker så vet nå trøffel å gjøre inntrykk på sine omgivelser. Nå er Brie de Meaux en mye mer smakssterk ost en Brillat-Savarin så det bidrar godt i totalopplevelsen.
Brie de Meaux med trøffelkrem2

Magasin du Nord

Fikk den altså med fra København, en av få souvenirer ut i ost. Nå rakk jeg ikke å oppsøke de veldig spesielle ostebutikkene, det må sies. Vi var der på barnas premisser og slik ble det. Men litt ost fikk jeg handlet i kjelleren på Magasin du Nord, det lå liksom på returen til båten.

Hyggelig osteavdeling

En hyggelig prat med betjeningen i osteavdelingen, som med beklagelse måtte si at upasteuriserte danske gårdsoster ikke fant veien til dem. Nå ligger det en ostebutikk i Gothersgade, god gammeldags, så kanskje der; men det får bli til neste gang. Har ikke oversikt over danske gårdsoster heller, så kanskje er ikke utvalget det aller største? Det finnes kanskje noen dansker som kan opplyse meg?

Men denne Brie de Meaux med trøffelkrem kommer ikke til å vare til julen, og godt er det. Det kan sies mye om ost og holdbarhet, men en Brie trenger ikke ligge; når den er moden så er det bare å spise, ellers kommer salmiakken og tar den. Det ville jo være synd.

Denne nytes nok best alene, nesten som en slags konfektost å regne. Med et glass vin.

Å drikke til

Gjør seg som sagt best på egen hånd, bare med selskap av et glass vin. Og det kan godt være rødvin. En Chevrey-Chambertin opplever jeg som såpass robust at den tackler både osten og trøffelen. Fyldig årgangschampagne med litt alder vil også håndtere denne kombinasjonen.

Brie de Meaux med trøffelkrem i Oslo?

Selv om jeg handlet mitt eksemplar i København så tror jeg nok at den er tilgjengelig i Oslo også. Og for så vidt andre steder med en anstendig ostebutikk. Og disse stedene står på ingen måte tilbake for København når det gjelder utvalg. Men ost er rimeligere i Danmark.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!


Oste-Enquête!

$
0
0

Jeg prøvde meg på en liten osteenquête på Facebook for å høre hva noen av de toneangivende ostebutikkene anbefaler til jul.

Må vel bare innse at min gjennomslagskraft ikke anses å være øredøvende, for noen overveldende respons fikk jeg ikke. :-)

Imidlertid, dersom du befinner deg i eller rundt Tromsø så kan Helmersen delikatesser anbefale et rikt sortiment og anbefaler spesielt norske, og gjerne Nord-Norske oster. Ostemaker Øverli, Kjerringøy, både rød og blå, samt Vildenvang som er en lokal hvit geitost fra Straumfjorden i Nordreisa. Er ikke det verdens(?) nordligste gårdsysteri?

Blå Kjerringøy

Blå Kjerringøy


Også godt å høre at Munkeby finner veien nordover. Ikke at jeg ikke forventet det. Noen tradisjonelle franske som jeg også hadde på min liste, Mont d’Or (jada, den kan være sveitsisk også), Beaufort (yum!) og Brie de Meaux som jeg har i hus i en trøffelvariant. Langres anbefales også, den sto ikke på min liste denne gangen. Ta nå med en flaske Champagne i samme slengen, de er som skapt for hverandre, hvis du på død og liv må ha Marc de Champagne til. Noen må nemlig det.

Så er det engang slik at juleoster også har en tendens til å ha et britisk tilsnitt. Da er det vel spesielt Stilton, helst Colston-Basett, eller den upasteuriserte Stichelton.

Ser for øvrig at D2, fredagsmagasinet til Dagens Næringsliv, har en stor artikkel om Stilton uten å nevne Stichelton; det er litt historieløst synes jeg. Digresjon.

Tomé Pasvik fra Ostemaker Øverli

Tomé Pasvik fra Ostemaker Øverli


Cheddar Montgomery er selvsagt et godt valg, men så kom en anbefaling jeg ble litt overrasket over. Red Leicester. Den har jeg spist mye av i mine studiedager. Uten unntak smeltet på en toast vil jeg si. Fin farge på grunn av tilsetting av annatto. Spennende.
Savnet jeg noe derifra. For så vidt ikke, kan hende en gårdsprodusert hollandsk ost. Wilde Weide eller tilsvarende. Ikke uvanlg det heller i disse juletider.

Det som i hvert fall er sikkert er at folk i og rundt Tromsø har alle muligheter til å sikre seg fremragende oster til julefrokosten, lunsjen eller når det skal være.

Gutta var litt mer beskjedne(!) i sine anbefalinger, men to gikk igjen; nemlig Mont d’Or og Stilton. Ikke Stichelton her heller? Er den for spesiell? Dessuten Brillat-Savarin som også står på min liste, til tross for at den er pasteurisert. Men det er ren nytelse. Ferdig snakka.

Jeg vet i hvert fall at husbonden til en kollega av meg var innom i går og kom tungt lastet hjem med både ost og pølse. Siden jeg hadde anbefalt førjulsturen ble jeg også mildt klandret for innhugget i økonomien. Den sjansen tar jeg.

Da skulle det vær mulig for noen og enhver å få tak i kvalitetsost til jul. Jeg fikk to stk. Fløteblom fra Setra gardsysteri i Nissedal i posten i dag. Det blir min julechèvre. Ellers kan du lese om mine juleoster her, da vil du nok se at et visst sammenfall er det.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Osteanbefalinger til jul!

$
0
0

I siste liten dette, for dere etternølere. Skrev før helgen om hva Helmersen i Tromsø og Gutta i Oslo anbefalte; mye godt. Siden den tid har det seget på med noen flere innspill.

Fromagerie

Fromagerie her i Oslo har selvsagt Stilton, fra Colston Basett. En skikkelig kvalitetsleverandør altså. Det er bare seks meierier som kan tilvirke Stilton, og Colston Basett er vel kanskje det beste. Kun av melk fra lokale kyr. Mye Stilton er industri med melketilfang fra et stort område, gjerne i Peak District. Flott der, for all del. Gode pub’er med velsmakende søndagslunsjer. Flott område å gå tur i også. Very British.

Hollandsk ost

Hollandsk ost


Vellagret hollandsk Edamer, det er jo juleost så det holder. Og tilsvarende Gruyère Alpage. Ren nytelse om jeg skal si det selv. Var på Majorstuen lørdag, det er jo ett og hint som må ordnes før jul, og stakk innom. Mye god Stilton og andre blåmuggoster i disken. Selv landet jeg på Shropshire Blue, det er en familiefavoritt. Og så litt rakfisk fra Annes have. Ishavsrøye. Den synes jeg er mild og fin. Har ikke vokst opp med rakfisk, så dette er tilvendt i voksen alder. Synes det meste av den rakørreten som kommer fra Valdres er for stram for min smak.
Ostehuset

Ostehuset i Stavanger anbefaler Stilton og Mont d’Or, henholdsvis britisk og fransk juletradisjon. Jeg vet ikke om sveitserne, som også tilvirker Mont d’Or, har et like julete forhold til osten som franskmennene har. I Frankrike er det i hvert fall en juleost.
I tillegg en sauemelksost jeg bare må innrømme at jeg ikke har smakt. Fra Korsika Brin d’Amour. Også kjent under navnet Fleur de Maquis. En kremete, halvmyk ost som er dekket med forskjellige typer urter på utsiden, noe som naturlig nok også har en viss innvirkning på både duft og smak.
Så for dere etternølere i Stavanger, Sandnes og der omkring, Ostehuset kan hjelpe med spennende juleoster.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

God jul

$
0
0

Sitter her med min God jul-kopp og drikker kaffe. Barna er våkne, julestrømpene er identifisert, men én har mer tålmodighet enn den andre.

KaukasusnissenUte er det hvitt og vakkert med noen passe få kuldegrader. Det er jul.

Ostene er på plass i kjøleskapet. Akkurat på julaften har vi ingen ostetradisjon, så i dag skal de få hvile, men fra første juledag, hvor vi for øvrig fra tiden i USA har tilvendt oss en slaraffendag der vi ikke kommer oss lenger enn i pysjen når det gjelder klær. Den dagen blir i år starten på forhåpentligvis en ny juletradisjon her i huset med lunet Mont d’Or. Fantastisk, det er i grunnen den dagen jeg ser mest fram til. Skrekkdagen da jeg vokste opp. På linje med Langfredag. Dager vi var inne og ingenting var lov, liksom. Ikke noe med strengt regime i min familie å gjøre, men slik var skikken på den tiden. Heldigvis er de tider forbi. Det tror jeg også Vår Herre synes er greit.

Men først er det risengrynsgrøt i dag kl 12, eller deromkring. Så går vi til kirke; noe jeg synes er en veldig stemningsfull og fin inngang til julefeiringen. Så blir resten ren hedonisme.

God jul – God ostejul

 

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Gäsene Julspecial

$
0
0

Vi har mange juleoster her i huset, men hvert år har vi en som vi har latt ligge en stund. Det er jo veldig vanlig med en Edamer til jul, sikkert fordi den tradisjonelt har hatt så fin rød voks. Vi har imidlertid prøvt å variere litt. Og for all del, vi har hatt noen fine hollandske oster også, men kanskje ikke akkurat Edamer. Bare nevner Wilde Weide.

Svensk

Vel, i fjor rettet vi blikket mot Sverige for å se hva de hadde å by på. Det hadde de jo.

Det der hørtes jo veldig planlagt ut, sannheten er vel mer at vi var på en forholdsvis sjelden handletur til Nordbysenteret rett over grensen fra Svinesund.

Gäsene Julspecial

Så der lå den da, osten Gäsene Julspecial, klar for å bli konsumert i fjor. Men jeg ville det ikke slik. Det er jo en halvfast ost, til og med vokset med rød voks og utenpå der pakket i tykk plast. Jeg tenkt som så at denne tåler godt et år i kjøleskapet. Og det har den gjort, ikke nødvendigvis til alles velbehag som det heter i julesangen; den har tatt litt plass. Sylinderformet som den er og veier et godt kilo.
SONY DSC

Jag är inte sjuk, jag är bara svensk

Og svensk er denne osten; svenske oster har et annet uttryk enn de norske. Dette gjelder både smak og konsistens. Til og med hullsettingen er annerledes på de ostene som har hull. De snakker om “pipig” med mange små hull.

Smaksnotater

Hva skal vi si om denne osten da? Veldig svensk for å starte der, kjenner også at den har lagret et år ekstra, det gjør at den blir litt kremete i munnen og har et snev at dette grottepreget som enkelte oster får etter noe tids lagring. Litt nøttete, som nok mer er en assosiasjon enn konkret smak. Konsistensen kan minne litt om Gräddost; smaken er imidlertid mye mer markant, men på ingen måte skarp.

Gjessene

Gäsene betyr altså gjessene på norsk, og navnet kommer rett og slett av at i gamle tider var dette et område som var invadert av gjess. Der det når beiter kyr, har det tradisjonelt beitet gjess. Men vi snakker om middelalderen og fremover. Meieriet ligger i Ljung i Västergötland, en times tid inn i landet fra Gøteborg og er et kooperativ som eies av 43 bønder, selv om ikke alle leverer melk. Etablert i 1931 og er Sveriges minste meierikooperativ. Har til og med ostebutikk så det er bare å stikke innom hvis du er på de trakter.

Den eneste hindringen for å ta dem til mitt hjerte er altså at de pasteuriserer melken. Sett slikt.

Nest års juleost er for øvrig ikke bestemt ennå.

Pin It

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Godt nytt osteår..

$
0
0
..og takk for det gamle.

Skal mimre litt over året som har gått og konstaterer at det går framover, samt at blogging om sære ting som ost er en tålmodighetsprøve. Men dere er der ute og OstePerler har gitt meg nye venner og bekjente. Veldig hyggelig.

Nye ysterier

Det vokser og gror i den norske osteverden. Det har kommet til noen nye ysterier i løpet av året og det er kjempeflott. Det øker mangfoldet, og større mangfold øker både kjennskap, kunnskap og prøving. Ikke et vondt ord om den tradisjonelle hvitosten på brødskiva, den berger stadig både frokosten og lunsjen til mange; men ost er så mye mer. Verd å oppdage, verd å prøve.

Store norske leksikon

2014 er også året jeg ble Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon. Det er jeg veldig stolt over og vil forvalte vervet med den respekten og etterretteligheten det krever. Det er noe eget med leksikon; det representerer selve sannheten.

Årets Matblogger

Ellers har vel året gått på det jevne, hyggelig å bli nominert til Årets Matblogger for øvrig, sikkert sammen med alle andre som blogger om mat og slikt, men noen der ute har i hvert syntes jeg fortjente det. Føles flott.

Ostekurs

Har også bestemt meg for å dele min ostekunnskap live; mot betaling. :-) Har holdt litt ostekurs tidligere, da mer mot fagpersoner og godskrevet karmakontoen. Synes det er morsomt og givende. Første kurs går av stabelen 23. januar her i Oslo. Det er en fredagskveld. Vel anvendt! Du kan lese mer her.

Shetland

Ellers startet jeg i ny “vanlig” jobb i fjor. Veldig hyggelig. Det har blant annet bragt meg til Shetland. Det synes jeg er fascinerende, Vestlending som jeg er. Min første erfaring med øygruppen var ellers i min ungdom som fersk ondt ofte lider den fiskermand* om bord på MS Polarstrøm. Rett nord for Muckle Flugga, eller bare Flugga for de innvidde; nordspissen av Shetland. Siden den gang har sjøsyken vært kurert.

Disse turene til Shetland har gitt meg litt nærmere føling med britiske oster, uten at Tesco i Lerwick kan sies å være noe osteeldorado akkurat.

Denne får du rett nok ikke på Tesco i Lerwick.

Denne får du ikke på Tesco i Lerwick.

..og Stavanger

I det nye året blir det nok også mer tid i Stavangerområdet. Og har jeg noen ledige kveldsstunder innimellom, så skal jeg vel få pest litt på Bo så vi får tilbake Knuden. Vi fortjener det alle sammen. Nå må denne feiden snart kunne legges død. Ikke at jeg tror han trenger å bli jaget på, for øvrig.

OstePerler goes international!

Bloggmessig vil jeg i det nye året legge bloggen om til engelsk. Herved meddelt. I dag har jeg to separate versjoner, hvorav kun den norske er aktiv, så jeg må bare finne noen som kan hjelpe meg med å slå dem sammen til én tospråklig enhet. Kjenner du noen så gi beskjed. Opprinnelig startet jeg med engelsk, men snudde til norsk, og det var da det “tok av”, så ære være.. Nå tenker jeg imidlertid tiden er inne til å innlemme resten av verden også. Intet mindre.

Ellers er målet å heve bildekvaliteten. Ostefotografering er utfordrende, så fotokurs står høyt på prioriteringslisten.

Ostemessig har året startet mykt og litt i samme trend som julen for øvrig.

Godt nytt år, godt nytt osteår..!

*Claus Frimann: Ondt ofte lider den fiskermand

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

80-tallet

$
0
0

Til helgen er det progressive dinner sammen med foreldrene til barna i vår datters klasse. Det har vært en årlig foreteelse, men ikke i januar. Blir i hvert fall ikke aktuelt å sykle mellom rettene.

Hva er Progressive dinner?

Hvis du ikke har greie på hva en progressive dinner er, så handler det om at vi drar til hverandre og spiser en rett. Alle drar ikke til alle, men alle drar til noen. Først drinker, damene for seg, herrene for seg. Deretter deles det ut instruks til hvert foreldrepar om hvor de forskjellige rettene skal fortæres.

I år er det til og med tema for seansen; 80-tallet, og vi skal ha seks gjester til, naturlig nok, 80-talls forrett. Hvor middagen inntas vet jeg ikke, ei heller desserten, men etterpåfesten er i boks.

Hva spiste vi da?

Utfordringen nå er å finne en passende tidstypisk rett. Jobber med saken.

Det jeg imidlertid har funnet ut er at ost var ganske kult på 80-tallet. Det var kanskje da ost og rødvinsyndromet oppsto? Det jeg i hvert fall husker er at det var dårlig med gode utenlandske oster om høsten, for da var det som regel importstopp. Med andre ord; ytterst sparsomme kvoter var brukt opp.
Og så ostefondue da gitt! Det husker jeg. Til og med en restaurant her i Oslo som het Lille fondue. Tror ikke den eksisterer lenger.

Men ost til forretten blir det ikke. Såpass vet jeg. Det betyr vel at jeg begynner å finne en retning. Gode forslag mottas med takk.

Kremoster

Ostene på åttitallet synes jeg å huske i stor grad besto av kremoster. Krydderoster og så den rullet i mandelflak. Litt søtlig. Saint Paulina, norsk type. Blå Castillo. De tider er definitivt forbi. Og når vi virkelig skulle ha noe ekstra så var det Smør-Pettersen som gjaldt. Før importkvotene satte en stopper for gledene i hvert fall. Uansett ikke noen daglig greie å gå dit.

Munster

Kanskje det viktigste var at det var tiåret da jeg handlet min første Munster. På ferie i Alsace. Siden har Munster hengt ved meg. Gewurtztraminer drikker jeg lite av, men den funker godt sammen med Munster. For en klassiker å regne.

Vi får se.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Foran ostedisken

$
0
0

Er du en av dem som føler deg litt utilpass når du kommer inn i en ostebutikk og stiller deg opp foran ostedisken? I så fall er du nok ikke alene. Det gjelder de fleste av oss på ett eller annet område. Kan ikke si at jeg er er når jeg står foran ostedisken, men det kan jo være andre områder. Skjønt, hvis jeg er i et annet land hvor språket kan være en utfordring, så kommer nok usikkerheten hos meg også.

Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.

Her var det heldigvis få andre kunder. Reims.


Så hva er det som gjør oss så usikre? Det er vel i hovedsak et par tre ting; at vi føler at vi har manglende kunnskap; kjenner ikke ostene, vet ikke forskjell på dem, vet ikke hva de skal brukes til og hva som passer til hva. Dernest er det lett å bli litt overveldet fordi det gjerne er så stort utvalg, og mange oster ser like ut. En hærskare av Chèvre, faste oster, hvitmuggoster, blåmuggoster samt noen med litt klissete skorpe som ser ganske uggne ut og som altså er rødkittoster, hva nå enn det er? Kitt brukte vi på vinduene i gamle dager. Skulle det være mange andre kunder også, så blir vi gjerne litt stresset av det. For hva vil nå de tenke om min manglende ostekunnskap? Men disse andre kundene er det imidlertid liten sjanse for at du kommer til å møte igjen. Så ikke bry deg med det.
Forberedt

Jeg er ikke der lenger. Tenker at jeg kan mer om ost en de fleste andre kundene rundt meg og av og til mer enn de som står bak disken også. En annen ting er at jeg er ganske forberedt når jeg kommer i butikken. Det betyr ikke at jeg går derifra uten ha gjort impulskjøp. Det er jo halve morro’a. Og til bedre vedkommende bak disken kan sine oster, til større blir impulskjøpene. Naturlig sammenheng der.

Så mens min kunnskap gjør at jeg slapper av, kan du likevel bruke det til din fordel og tenke at det er få der som vet noe mer om ost enn deg uansett. Og så er det nå slik at de som står bak disken elsker å øse av sin kunnskap og er således takknemlig for alle type spørsmål, enkle eller kompliserte. Og dess flere som tør å ta steget inn den spennende osteverden, dess bedre er det.

Vær deg selv

Så vær ikke verken redd eller beskjeden. Gå på med friskt mot. Du kommer til å få mange flere fantastiske osteopplevelser ved å handle ost over disk enn å plukke ferdigpakkede oster i super’n. Det kan nå bli en trist affære, selv om en del supermarkeder begynner å komme seg med hensyn til utvalg.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!


Ostekontraster

$
0
0

Jeg liker kontraster. Har vel noe med at jeg trenger litt variasjon. Ikke det at jeg ikke liker forutsigbarhet, for det gjør jeg absolutt. Har vel mest med at jeg ønsker å bestemme variasjonen selv. Både når og hvordan. Så veldig impulsiv er jeg ikke, unntatt av og til og jeg har regien selv. begyner du å skjønne tegningen?

Overgang til mainstream?

Så selv om jeg er opptatt av upasteuriserte oster, helst gårdsoster, så er det altså godt å falle inn i mainstreamfolden av og til og spise helt vanlig gulost.

Det er som jeg skriver annetsteds på bloggen om min familie som av og til når fjøsstanken i kjøleskapet blir for intens pent ber om litt Jarlsberg. Det kan sies mye om den, men noen liflige fjøsraromar utsondrer den ikke. Snill slik.
fromage de savoie
Så da er det av og til fantastisk godt, å bare gå over til motparten for å si det slik, og føle litt på hvordan det er å være der. Kontrast. Altså i ostemainstreamverden.

En gang i blant

Som i dag morges. Lørdag og det snør tett ute. Resten av familien sover. det er stort sett bare jeg som er morgenfugl. En kopp te. Rundtykker fra Åpent Bakeri, smør fra Rørosmeieriet og to tykker skiver Norvegia på. Det var vår datter som beordret Norvegia denne uken. Ellers veldig lenge siden den har vært i hus. Jeg innrømmer imidlertid at her var det bare osten som var mainstream. Rundstykker fra Åpent bakeri og smør fra Rørosmeieriet finner du dessverre ikke på det gjengse frokostbordet. Flere burde unne seg det en gang i blant. Og så teen da. Det var posete, Twinnings Rose garden kjøpt på Tesco i Lerwick. Ikke ofte jeg drikker smakssatt te, men denne er så dempet at det går.

Hvem fant på smakstilsetninger i ost?

Det er for øvrig en greie, skal noe smakstilsettes, så vil jeg gjøre det selv. Så jeg har ikke sansen for smakssatte oster, om det så er nøkkelost. Jeg vil ha rene smaker. Kommer ikke en gang inn under kontrastkontoen.

Rundstykke med smør og ost

Men dette rundstykket med smør og Norvegia som er en av de større ostekontraster jeg kan gi meg ut på, smakte sykt godt. Bare nevner det. Selv om Norvegia i grunnen ikke smaker så mye. Er vel derfor alle barn liker den. Det der hørtes ganske arrogant ut. Jeg er i grunnen ikke slik. Ønsker bare at folk flest av og til skal tre ut på den smale sti og oppleve noe nytt og spennende. Noe smakfullt. Dette kontrastbehovet mitt gjør at jeg helt garantert av og til går den andre veien. Kanskje møtes vi i krysningen. Da kan jeg gi deg noen gode råd. Vanlig det. Er du på vei ut på tur så er det ikke uvanlig å stoppe og spørre noen som er på vei tilbake fra tur om løst og fast.

Til slutt – vær vill og gær’n

Du kan starte med det lett tilgjengelige. Kjøp en vanlig Brie i butikken og en Brie de Meaux som de fleste dagligvarebutikker har (ikke lavprisbutikkene). Så smaker du forskjellen.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

St Nectaire og Emmental de Savoie

$
0
0

To veldig forskjellige oster og fra hvert sitt område av Frankrike. Den ene definert som fast og den andre halvfast, men synes vel kanskje de ligger kloss opp til skillelinjen på hver sin side. Det gjelder altså konsistensen. Resten er det nok større forskjell på.

To kanter av Frankrike

Geografisk kommer St Nectaire fra Auvergne og Emmental de Savoie kommer naturlig nok fra Savoie. Det er rett nok ikke bare der den tilvirkes, men Emmental de Savoie er den mest kjente og slik sett også den beste. Fra andre steder i alpeområdene mot Sveits går den gjerne under benevnelsen fransk Emmental. Opprinnelsen er jo helt klar, men ofte var ikke landegrenser så nøyaktig og viktig i riktig gamle dager. Etter hvert er det blitt en diskusjon og et kompromiss i forhold til navnet. Slike kompromisser er for eksempel også osten Mont d’Or blitt gjenstand for. Emental betyr dalen Emme, og den ligger i Sveits. Ubestridbart. Den sveitsike varianten, som også er litt forskjellig i smaken, har PDO-beskyttelse, noe den franske ikke har. Emmental de Savoie har riktignok IGP.

Særdeles uryddig

Dette er en av de mest uryddige ostene jeg vet om. Noe umiskjennelig fransk over det. Bringer tankene unektelig hen til professor Ystgaard på det som da het Norges Landbrukshøgskole, og som brukte ti år av sitt liv på å utvikle den nye Jarlsbergosten med spesiell fokus på jevn og fin hullsetting.

Emmental de Savoie

Emmental de Savoie


Kan av og til virke som franskmennene har en noe tilfeldig omgang med propionsyrebakteriene. Det er nemlig ofte disse bakteriene som står for hullene i denne typen oster. Og bakterier trenger generelt strengt regime, ellers kan det gå aldeles over styr.
Usedvanlig godt spise

Men den smaker godt denne viltre franskmannen. Fin på ferskt landbrød, gjerne med skikkelig smør på skiva også. Vinvennlig som få, for her passer både rødt og hvitt. En god kopp te likeså.

Ut på tur!

Fra vakre Savoie kan vi lunte oss sørover mot Lyon og ta vestover mot Clermont-Ferrand. Legebyen. Av en eller annnen grunn. Har jeg hørt. Da kommer vi etter hvert til Le Massif-Central. Har kjørt over der en gang; veldig vakert område. Fortsetter du vestover kommer du til Neandertalerland og for så vidt til et eldorado for confit og gåseleverelskere. Men du er kanskje ikke der? Vel, vi stopper litt før og tar for oss av St Nectaire. Upasteurisert halfast kumelksost. Melk fra Salerskyr. De som må ha kalven bundet til forbena for å melke vet du. Krøter med bestemte meninger.

St Nectaire

St Nectaire

Ost med karakter

Dette er en mer markant ost, fjøs og jord. Ikke alle synes det er så sjarmerende, men jeg har altså en viss forkjærlighet for denne osten. De som kommer på 10 oster og fem viner vil for øvrig få den som en av ostene. Nå er ikke dette noen stinkeost, på ingen måte. Veldig avdempet, men på samme tid spennende. Har noen huller denne også, men de er for paranteser å regne, sammenlignet med ovennevnte. PDO-beskyttelse eller AOP som det heter på fransk og har hatt det siden 1955.

Å drikke til

De lokale drikker en lett og fruktig rødvin fra området til St Nectaire. Det er ikke så godt å få tak i her hjemme, men det finnes både Beaujolais og røde Loireviner; lunsjviner som jeg kaller dem. Funker flott.

Pin It

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

De gangene jeg går på Obs!

$
0
0

De gangene jeg går på Obs! er når jeg har mange panteflasker. Det er romslig der og lite kø. Så lørdag var det tid for slikt, få unna tomme julebrusflasker og litt til. Da har jeg jo en pantelapp, så det er greit å handle også.

Jeg har tidligere skrevet litt om forgjengeren, Smart Club og deres ostedisk. Selv om den var langt fra Oslos beste ostedisk slik de selv hevdet, er nå alle spor etter de tider slettet. Nå er de slik sett ikke på Obs! jeg går for å handle ost heller.

Grana Padano

Grana Padano

Italiensk hverdagsost

Men. Jeg fant en Grana Padano. Slett ikke uvanlig ost i Norge og gjerne ansett som en slags fattigmannsparmesan. Men Grana Padano er en ost med PDO-beskyttelse som står på egne ben. Som med Parmigiano Reggiano er den i Italia en hverdagsost og nok mer spist enn sin mer berømte slektning for å si det slik. Noe det samme som med for eksempel Jarlsberg; den er forholdsvis eksklusiv ute i verden.

Gammel er den også, de begynte så smått å yste den for en 900 år siden.

Ser litt ut som et såpestykke mest fordi når den kommer i stykker som er vakuumpakket, så blir den så glinsende og glatt på overflaten. Sammenligningen stopper vel ca der. Smaksmessig foretrekker jeg nok Parmigiano Reggiano. Mer markant den. Og så er det noe med konsistensen.

Grana Padano er også en typisk riveost. Best som garnityr på Spaghetti Bolognese og slikt.

Tre kvaliteter

Ystes en gang for dag, der melken fra andre melking separeres slik at summen blir en lettmelk. Det er en forholdsvis mager ost med andre ord. Kommer i tre kvaliteter Grana Padano lagret i 9 til 16 måneder og er faktisk litt kremete (alt er relativt), Grana Padano oltre 16 mesi; altså eldre enn 16 måneder, samt Grana Padano Riserva som må modnes mer enn 20 måneder før den slippes. Smaken intensiveres selvsagt med modningen. Tror nok at det meste som er tilgjengelig i dagligvarebutikkene i Norge tilhører den første kategorien. Ellers er osten upasteurisert. Og hvis ikke jeg nevnte at den er laget av kumelk, så gjorde jeg det nå. For det er den.

Konklusjonen er vel at om du vil ha en ost som er noe mildere enn Parmigiano Reggiano, så er Grana Padano et alternativ.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Blød Mozzarella

$
0
0

Jeg var altså på Matcompaniets årlige smaking i forrige uke. Alltid like hyggelig, og i år med ekstra mange ystere og affinører. Mange kjente og noen nye, både av oster og ystere.

Jeg skal fokusere på en norsk produsent av italiensk opprinnelse. Av et par årsaker. Først fordi jeg for et par år siden eller hva det er fikk en mail med forespørsel om jeg kunne anbefale noen italienske oster for det norske markedet, fordi han som skrev hjalp noen med å starte opp et ysteri på Sørlandet. Nå var og er ikke italienske oster mitt sterkeste felt, selv om det er bedre nå enn da. Slikt er jo usedvanlig hyggelig, så svar fikk han uansett, og etter beste evne.

Hørte vel ikke noe mer, og det er helt greit det. Men så gikk det forlydende om at det var startet opp et nytt ysteri på nettopp Sørlandet. Stor var skuffelsen da jeg forsto at de pasteuriserte melken de ystet av. Det er ikke noe galt i det, men jeg mister litt interessen.
Jeg visste jo at Osteverkstedet selger sin ost via Matcompaniet. De var også på smakingen, men ingen på standen. Det var så godt som stengetid før jeg kom, som dro dit etter jobben. Det var imidlertid mange andre å snakke med der.

Men i det jeg var i ferd med å avslutte hører jeg en person vennlig spørre bakfra om det er noe han kan hjelpe med. Det viste seg å være Andrea Maggioni, ysteren i egen person. Vi smakte på oster og endte opp med en Norsk Mozzarella som var ystet dagen før. Den skal jo være fersk, og det var den. Av kumelk, ekte Mozzarella skal jo være av bøffelmelk, men det er på ingen måte uvanlig å bruke kumelk. Nå er det vel heller ikke flust med bøffel på Sørlandet. Det som er den store greien med denne osten, som smakte himmelsk, er at den er upasteurisert. Veldig uvanlig for Mozzarella. Det fikk jeg ikke vite før etter at jeg hadde smakt den og gitt uttrykk for at dette var særdeles velsmakende. Å maule med litt god olivenolje på, på pizza eller som tomat og Mozzarellasalat, spiller ingen rolle; det smaker helt fantastisk.

Jeg vet ikke hvor den er å få tak i, men her må i hvert fall dere sørlendinger spesielt kjenne deres besøkelsestid. De holder til i Lillesandsområdet. I lokalene til en nedlagt bensinstasjon. Jada, de har pusset opp. Og melken kommer fra en lokal bonde.
Jeg får ta meg en runde til mine faste for å forhøre meg.

Jeg smakte andre av ostene deres også, noen er pasteurisert og andre ikke, men det var liksom Mozzarellaen som tok prisen, uten at det skal være til forkleinelse for de andre variantene. Grand Høvåg er for eksempel en upasteurisert fastost à la Parmigiano Reggiano, modnet i seks måneder med flott og typisk smak. Den smaken tror jeg bare vil intensiveres med enda mer lagring. Og er du i ostekake- eller dessertmodus kan jeg anbefale deres Ricotta. Silkeblød, rett og slett. Tross alt fra Sørlandet. Myse er utenfor OstePerlers sfære; men det smakte godt.

Så var ryktet om pasteurisering noe feilaktig, og godt er det. Men, jeg må ha noen oster for de gravide også, svarte han på mitt spørsmål om hvorfor noen er pasteurisert og andre ikke.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Litt britisk ostehistorie

$
0
0

Nå som jeg er på fjellet og snøen laver ned utenfor har jeg litt tid til å lese og lære. Så som om litt britisk ostehistorie. Jeg fikk nemlig et lite hefte av Neal’s Yards representant på matmessen i forrige uke. Usedvanlig britisk og kjedelig forside, men veldig interessant innhold.

(null)
Ikke akkurat en forside som selger for å si det slik. Men av og til må man bak fasaden for å finne de bra sakene.

Nå vet du sikkert at det er mye god ost i Storbritannia, og ikke bare Stilton og Cheddar. Det skjer mye nytt. Men slik har det ikke alltid vært.

Historien

For begynne med begynnelsen så var det der som en del andre steder romerne som startet det hele i det første hundreåret e.Kr. Hadrian’s Wall er et tydelig bevis på deres nærvær. De var vel bevandret uti meieridrift inkludert ysting. Derfor har vi noen veldig gamle oster i Storbritannia, så som Cheshire. Chester, som var en romersk by og med mye godt beitelandskap rundt seg var et eldorado for melkeproduksjon og ysting. Mange oster kom derfra, men det er kanskje bare Cheshire som har overlevd fram til vår tid.

Nå er det slik i Storbritannia at vestsiden av landet har tre ganger så mye regn som østsiden. Derfor foregår (og foregikk) mesteparten av melkeproduksjonen og ystingen der. På østsiden, mot Nordsjøen, er det åkerjordbruket som dominerer. I midten er det litt av begge.

Det er også fra den tiden skikken med å gi osten navn etter grevskapet hvor den ble tilvirket har oppstått. Derav ostenavn som nevnte Cheshire, samt Lancashire, Gloucestershire, Derbyshire, Blue Shropshire og så videre, selv om i dag blir en del av disse ostene ystet både her og der.

Over hele landet lå det små gardsmeierier som produserte lokal ost. Så kom den industrielle revolusjonen, vi gikk fra agrarsamfunnet til det industrielle samfunnet. Med det kom også de industrielle meieriene. Det første i Derbyshire rundt 1870. Det tok smått om senn livet av et utall gardsmeierier. Dette var tiden for systematisering der ysteren med fingerspitzgefühl var ut og kjemiingeniøren inn. Resultatet ble en veldig ensartet ost, kanskje med forskjellige navn, men det smakte det samme. Og det meste ble kalt Cheddar, selv om det var ganske langt fra originalen.

Første verdenskrig

Så kom første verdenskrig og mange bønder dro i krigen for aldri å vende tilbake til gårdene og ystingen, selv om de kom tilbake fra krigen. Da var det blitt enda færre gardsysterier. I mellomkrigstiden var den økonomiske situasjonen slik at å tilvirke ost var direkte ulønnsomt, så det tiltrakk seg ingen. De få som var igjen var bare så vidt de hanglet seg gjennom. Da måtte noe gjøres, bøndene måtte få kontroll over melken og prisene slik at det ble en viss lønnsomhet i det. Da ble Milk Marketing Board etablert og fikk ansvaret for all grossistomsetning av melk og ost. Dermed fikk bøndene og de meieriene betalt for varene. Det får vi vel si er en god ting. Men MMB til tross, det var tøffe tider og innen andre verdenskrig hadde de fleste de små meieriene forsvunnet; unntatt i sør-vest, nord-vest og Yorkshire Dales. Den siste gardsproduserte Stilton-osten forsvant i 1930.

Andre verdenskrig

Da andre verdenskrig startet bestemte styresmaktene at det kun skulle tilvirkes Cheddar, eller National Cheese som den ble kalt. Da måtte alle legge om til det og oster som Lancashire, Caerphilly, Stilton og mange andre forsvant. Dette varte faktisk til begynnelsen av 50-tallet. Resultatet ble at flere av de ostene som ble tilvirket før krigen aldri kom tilbake.

We shall overcome..

Men de ga seg ikke på harde møkka som vi sier på Sunnmøre, og kjempet seg tilbake, selv om utvalget var vesentlig redusert i forhold til tidligere tider.
Utfordringene var imidlertid ikke over av den grunn. Supermarkedene kom, og med dem kravet om ferdigpakkede firkantoster. Å trene betjeningen slik at de kunne håndtere runde gårdsoster ble for tidkrevende og dyrt. Det tjente selvsagt de store industrielle meieriene på. Og om ikke det var nok, Milk Marketing Board rettet all sin fokus mot industriosten slik at førsteklasses gardsost var like billig som den temmelig kjedelige industriosten. Men eneretten til bruk av Farmhouse Cheese hadde de (MMB), og misbrukte det for alt hva det var verdt.

Det førte til at noen initiativrike gardsostprodusenter startet opp sin egen distribusjon, men Farmhouse Cheese kunne de ikke kalle osten sin, selv om det vitterlig var det det var. Traditional derimot. I supermarkedene fantes kun firkantet industripakket ost etter prinsippet one taste fits all. Ok, fargen kunne variere; noen hadde annatto og andre ikke. Det var da noe. På den tiden kaltes 2/3 av all ost konsumert i Storbritannia Cheddar.

Bored consumers

Faktisk var det så ille at forbrukerne reagerte. De hadde begynt å reise litt og fått inspirasjon fra det kontinentale Europa. Det var tross alt ikke så langt over kanalen til et osteeldorado. Dermed startet en new wave, først i sør-vest. Litt som hippiebevegelsen i USA, byfolk dro på landet og startet et nytt liv med landbruk og ysting. Distribusjonen var fremdeles utfordrende fordi ostespesialene hadde så godt som forsvunnet og supermarkedene hadde ennå ikke forstått tegningen. Men noen pionerer fantes, og dette førte også i sin tur til etableringen av Neal’s Yard Diary, i juli 1979. Det startet som et lite håndverksmeieri, men utviklet seg raskt til en kanal for gardsost. På det tidspunktet var det kun en gardsprodusent av Cheshire og en av Lancashire, henholdsvis Appleby’s og Kirkham’s, kjent i dag (også) for fremragende ost. Og kun to gardsysterier som ystet Cheddar av upasteurisert melk, nemlig Keen’s og Montgomery’s. Noe kjent?

RIP MMB

Året var 1994, endelig kunne gardsysteriene ta ansvar for egen ost, ysting, modning og salg. For første gang siden 30-årene. Flere gardsysterier kom til. Fast forward til i dag med et utall gardsysterier med mange forskjellige oster av ku, geit og sauemelk. Det eneste som nå står igjen er at gardsysteriet Wellbeck Farm som tilvirker osten Stichelton blir godkjent som Stilton. Upasteurisert gardsystet Stilton; slik det engang var.

Skal vi til slutt si noe godt om Milk Marketing Board så må det være at de holdt prisene på melk oppe. I dag er vel prisen til bonden om trent den samme som i 1994, da MMB ble nedlagt. Det igjen fører til at flere og flere bønder tyr til ysting for å få merverdi ut av melken.

Ostelandet

I dag er Storbritannia blitt et veldig interessant osteland, med et vell av forskjellige oster av høy kvalitet. Innrømmer gjerne at jeg har hatt en god porsjon skepsis til britisk ost. Ikke rart det, jeg studerte der fra 1976 til 1979. Midt i verste tiden. På tide med en tur igjen.

OstePerler™ - I all hovedsak om upasteurisert ost - og slikt!

Viewing all 313 articles
Browse latest View live